Friday, 25 January 2013

quality time with my family


salam maulidur rasul, junjungan besar Nabi Muhammad saw :) semoga kita semua berada di bawah payung rahmatnya..hehe..mukadimah kite sangat lah "baik" sekali.. acc hari ni memang cuti umum bagi negeri kedah, so family gua seeeeeemua ada di rumah. dari pagi aku sibuk ke sana ke mari dengan acik. keluaq beli lauk lah, singgah tesco lah.. *buat2 sibuk!

lepas beli lauk tu dalam 12 tgh hari la, kami singgah umah akak aku yang sulong..pastu suami dia ajak kami berpicnic di tepi pantai petang kekg. sembang punya sembang abang ipaq aku suggest kami pi lepak pantai dekat depan Quens bays, penang. kira jadik ja la.. balik tu setel apa hat patut, rehat2 sat.. mak aku tak leh join demam teruk, batuk2 sampai soqa merdu dia tak kedengaran dah. ayah aku memang tak join lah, awai2 lagi dia keluaq jumpa kawannya. so yang join family akak aku hat sulong bersama suami dan 3 orang anak serta acik dan suami serta seorang baby comil macam gua. dan semestinya aku ja tak terbina family lagik.sobs3

lewat gak la kami bertolak, dalam 5:30 bertolak, sejam gak nak sampai kot. qamai oqang gila gila oqang haqini, memang meriah. so kami pilih port jauh sikit kira keluaq dari qb tu lah.. ada jugak oqang yang berpicnic disebelah kami.. siap bakaq bakaq ayam lagi woo..memang jeles aaa..haha.. syok sangat dapat luangkan masa dengan family. dah jadi budak budak balik aku ni bila terjebak dengan anak sedara aku suma..memang best.. :)


hafiz & daniel. anak akak aku yang sulong


siap nak pasang khemah untuk sofia :) jejaka dua orang tu abang ipaq gua
yang ni ain. anak kepada akak yang sulong :)
ni la acik aku, akak no 3 bersama puterinya, sofia :)
akak aku yang sulong rajin gila masak.dah aaa sedap!

acik bersama manusia kesayangan beliau.haha
jelessnyaa.. hahahha
kaki aku luka masa aku lari bila ketam ni ligan aku..demmmn
daniel memang suka kalau gmbaq aku tak elok!
lepas kenyang, jalan2 cari pasai
pakcik dan sofia, tapi pakcik selalu panggil manja ke sofia.
aku syak acik tahan napaih aaa..cover perot.hahah
model of the yearrrr..hakktuiihh
big family! :)
again :)
kak mas bersama suami, abang rafi. dan anak bongsu depa ain. hat kecik tu
sofia la menyibuk.hehe
mana ada jinjat ok?
over renyeh namanya


sampai ke malam :)
waahhh...bes sangat kena angin laut, tenang ja.. duk plan nanti nak pegi ke lain plak..picnic jugak.. apa apa hal pun kalau kita buat dengan family, akan menjadi sesuatu yang menyeronokkan. biaq la tak mewah pun, asalkan hubungan sesama ahli keluarga tu dapat erat..kan tu lagi penting. aku sayang sangat family aku. :')

Saturday, 19 January 2013

rindu pada sedari sekalian

bila cuti mula la nak rindukan kolej,kelas, pakcik bus, makcik cafe dan sebagainya. bila dah masuk sem qeyau rindukan umah plak.aku pun tak faham dengan diri sendiri nih.wahaha. saja bosan bosan tadi aku belek gambaq yang ada dalam lappy ni.so terjumpa gmbaq aku bersama yang tersayang tengah berposing dalam kelas sebelum kelas mula..oh rindu nya! hhehhe.


























hampa lah kawan terbaaaaiikkkk dari ladang tahu??kehkehkeh.. :)
love uoollss

Friday, 18 January 2013

nak diet la kunun!

aku ingat lagi masa minggu exam baru baru ni, akibat kebosanan melanda aku ajak roomate aku keluaq jejalan petang tuh.wahh dapat tengok bukit bukau memang relaks abeh la mata aku ni.yala dah duduk dalam bilik 28 jam ngadap laptop ja..apa lagi yang bulih dibuat yer dak. so kami berdua pong jalan jalan aa cuci mata.kehkeh..ramai pulak pakwe pakwe jog petang tu yerr..rezeki namanya..
tetiba daqi jauh aku nampak kawan aku,boy namanya sedang berdating dengan awek kesayangan. so dah dua dua aku kenai, aku senyum aa..malangnya mereka buat tak tau ja! aarghh..geam geam! aku pon jalan aa wat muka kelat.. tup tup boy tequq aku
 eh, maton..
disampuk pula oleh aweknya
eh,maton..ingatkan sapa tadi.
oo, nampak jugak hampa ke aku noh.igtkan tak kenai + sombong dah dengan aku.maklum lah dah lama tak keluaq bersama..hakhakhak..aku pon renyeh aa tak mau mau..
haalaaa maton la ni..ingatkan dah tak kenai maton..
seraya itu merek berdua serentak mengatakan sesuatu yang terus membuat gua sentap.sentap beb sentap.
eh, maton nampak gemuk la..sebab tu tak perasan.
haaa kejujuran mereka itu membuatkan aku melempaqkan senyuman kurang iklas.. dan spontanious aku berkata haa dah gemuk sebab tu berjogging nih..hehe..padahai dalam hati..cisss..gemukkah aku?wahaha..mungkin la, aku duk qasa mcam berat ja nak usung badan sendiri pon ke sana ke mari.
dua haqi lepaih aku pi giant dengan bad konon nak survey enset.wahwahwah..kemain kami..pastu aku nmpak alat penimbang.cepat cepat aku ajak bad timbang berat. tengok2 berat aku 45kg, tinggi plak 149cm..aku heran aa, knp tinggi aku menurun aaa..dulu 150..mungkihkah?whaha..

so benda ni suma kuatkan azam aku nak diet..yeaahh..aku setat diet smlam aa..tapi tak jadi sebab tetiba tgh malam ayah kesayangan aku belikan bihun pama(bihun segera).nafsu makan membuak buak so cancel aa diet..niat dalam hati nak setat keesokkannya..haha
simple ja aku buat.sila o sila.

lepas tu, haqi ni aku dengan anak menakan aku keluaq berjogging.kehkehkeh..konon la..lagipon bosan duduk umah saja.tak keluaq peluh. anak menakan aku ni plak gemuk gila..dia mmg rajin jogging.so aku pon ajak la dia.

baqu 13 tahun tapi bapak besaq dia ni
haa aku pon brgerak lah ke tasik kulim.dekat ja dengan umah aku dalam 5 minit dah sampai. tengok aa anak menakan aku ni tinggi daqi aku, berat dia tak silap aku 73kg kot. haa bayang tengok aa..tapi semangat nak kurus tu ada..aku dapat tengok daqi usaha dia...moh le kita kurus sama sama yer sayang..hahah

ekseennn ja lebih..baqu dua kali dah semput

boooo..hafiz bhonggg!






haa kat tasik kulim ni ada jugak itik itik kayuh bagai ni.nampk macam syok tapi tak sanggup nak nek.tingat marka lama.sobs3.. dulu kami berkayuh kat taiping nuh.hahah



memang segaq la badan aku. dulu sekolah aku aktif sukan, aku memang suka la kalau berpeluh peluh.masuk u ja tequih mandom kebabom.paihtu gaduh la nak sentap bagai bila oqang teguq gemuk! bhahaha..iyolah iyolah, lepaih ni dalam seminggu insha Allah la aku niat nak jog jugak 3 ka 4 kali.. sikit sikit lama lama bertimbun yer dak..haha..so majulah sukan untuk negara!

pertunangan :)





salam jumaat yang indah.pheww.. tengok tajuk kali ni.menarik tertarik tak serik! acc tengah bw tadi, aku ada jumpa satu blog ni, dia story pasal pertunangan dia. alhamdulillah, berjaya menuju setapak ke alam seterusnya yer dak**dah kenapa ayat aku seram semacam ni.

ok back to the point, kalau hampa perasan la kan, zaman sekarang ni orang bertunang dah mcam orang kahwin yer dak. dengan pelaminnya besaq gedabak, baju lip lap lip lap ooo..siyes aku pon kompius tu bertunang ka kawin. kawan aku sendiri aku tengok gambaq dia bertunang dh macam kawin weh! lawa mmg lawa..sbb dia pon dh mmg lawa.

tapi kan terguling terbalik aku pikiaq balik, garis panduan bertunang dalam islam ni kan ada. dh macam jauh menyimpang ja yer dak..selalu retis-retis bertunang mesti gempak, so kita hat cokia ni pong kalout nak tiru kan.haha.. ok2,mesti hampa cakap biaq la duit kami.ok saya tima, sebab saya tak dak duit malah tak dak nafsu nak buat lagu tu! hakktuiihh


Cincin kahwin disarung ke jari manis tangan kiri kerana hanya jari tersebut yang
memiliki pembuluh darah dan terhubung ke jantung :)

nanti kalau aku bertunang kan (dalam perancangan 6/7 taun akan datang aa,kalau ada jodoh ), sebolehnya aku nak buat hat paling simple! aku dah bajet baju apa suma tak mau sewa ka hapa macam orang sekrang duk buat. aku ambik baju kak aku akad nikah dulu ja. cntik ooo..dia tempah sendiri.so dh jimat di situ. yang penting pelamin apa suma aku tak mau. malu aiiihh, bertunang ja pong duk buat supa kahwin 3 haqi 3 malam. dah sememangnya aku ni pemalu.kahkah

lagi kan, kalau boleh aku nak pihak laki mai hntaq cincin ja..hntaran apa suma tu tak bawak pun takpa..jimat oo dan ringkas.haaaa, bes kan..duk terbayang dah dalam pala otak geliga nih. tapi tu la kadang2 orang tua kita ni terlalu ikutkan adat mesti depa nk jugak hantaran apa suma tu kan.tapi tak pa, lambat lagi, nanti pikiaq len.

aku sebolehnya kalau bertunang nanti segalanya nak simple.kenduri kahwin baqu la aku nak melaram sakan..kahkahkah.. tak, maksud aku baqu la pakai baju lelawa macam lisa surihani kawin dulu ka dan sebagainya. pendek kata bertunang sekadar cukup syarat dah aaa..lagi satu bertunang ni sebaiknya tak dihebahkan kalau ikut islam.


“Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan” (Hadith riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu, dan disahihkan oleh al-Albani di dalam Irwa’ al-Ghalil)

pastu seeloknya lagi jangan tunang lelama.nanti aku bajet nak tunang dalam 5 bulan ja.haa ok dak?ni bukan la berangan tapi kira perancangan jangka panjang.kahkahkah.. apa apa pun aku duk merepek ni mmg lmbat lagi la nak pikiaq ni semua.saja ja ambik tau hal semasa. ahh sudah.. ntah apa aku mencarut nih.


teringin nak pakai gaun gini masa kawin nanti.. hehe
belajaq pong tunggang terbalik lagi halimaton oii, dah ada hati nak tunang kawin suma.. ahhh lantak la, pikiaq ja pong.nnti lupa la balik..hahah..eiii..seram plak gua tunggu result sem 3 keluaq. 4 flat bolih kot agak2? tudiaaa..punya kemaih sembang..wahaha..sampai ketemu lagi ya dong ding dung!