Friday, 30 November 2012

Tutorial Print Screen

Assalammualaikum wbt..

Ok dear, semalam ada kawan aku yang tanyakan aku pasal mcam mana nak buat print screen ni. Aku pasti la ramai yang dah tahu kan, tapi mest ada jgak yang tak tahu.. apa mcam pelik ja ayat aku ni.. ok abaikan.. So entry kali ni aku nak tunjuk sikit macam mana nak print screen apa2 yang kita nak.. 







1.Ok mula2 hampa kena cari dulu butang print screen @ Sys Rq dekat keyboard. mesti ada.. kalau tak dak pun bagi ada jugak.


 2. Lepas tu hampa buka la gambaq dekat depan monitor, gambaq mana yang hampa nak ambik kan pastu   tekan print screen. tekan la banyak kali pong, keyboard tu tak meletup.haha.


3. Seterusnya hampa bukak Microsoft Paint. Software ni wajib ada la, kalau tak dak dalam lappy hampa sila  humban laptop anda ke laut.



4. Lepas tu pi ke edit dan paste la dan buat la apa-apa yang hampa nak tambah tolak ka. Last sekali save macam biasa la noh.. senang saja kan macam kiqa semuiit.




Harap-harap tutorial ni dapat membantu lah serba sedikit yang mana tak tau tu kan. ##merujuk kepada kawan aku..kihkihkih.. ok selamat maju jaya.. mmuuahh




counselor to be..

Thursday, 29 November 2012

Alhamdulillah







syukur sangat2 mood nak menulis ni muncul balik setelah sekian lama merehatkan diri. terlalu sibuk dengan hal yang ntah apa2 kan.. menyesal pulak pi delete blog yang lama, alih2 dah kena buat baru.. apa lagi, mcam biasa mintak jiha lah buatkan..huhu.. Insha Allah blog yang baru ni aku jadikan sebagai diari online aku dan juga akan aku isikan dengan perkongsian2 bermanfaat untuk semua.. Insha Allah

Alhamdulillah, perjalanan sebagai penuntut Universiti Pendidikan Sultan Idris masih diteruskan dan sekarang dalam semester 3.. adatlah ada dugaan macam2 tu. orang cakap nak rasa kemanisan tu dia ada di penghujungnya.. ada ka orang cakap? ntah la.. janji dia punya maksud sama ja kan.. dah nak sampai ke hujung sem pun ni..lebih kurang dua tiga minggu lagi stdy week, lepas tu exam.. aduhh.. pantasnya masa berlalu.

memang kena sangat lah hari ni aku rasmikan blog ni, dah ada something yang aku nak luahkan. penatnya hari ni tuhan saja yang tau. permulaan hari yang sangat baik hari ni dengan kelas cik fai. kawan2 aku conduct modul masing2 dalam kelas makmal kelompok berstruktur tadi. yang tak besnya bila masuk kelas dasar. aku betol2 xfham dengan budak2 kelas tu. dh tau nak present kamon la, cepat2 ckit.. sepatutnya kumpulan 8 present tapi boleh duk diam.. alih2 aku kumpulan 13 ni yang kena bentang dulu.. memang dah mcam beruk makye aku dengan group aku.

Tapi syukur lah lect tu macam faham2 ja aku dan kawan2 dg mcam bidan terjun. ok what dari group2 lagi yang lansung tak ambik serius benda2 ni.. menyusahkan orang kan? harap2 Allah lembutkan hati lect aku tu bag extra mark ckit kat group aku atas pengorbanan yang sebesar gunung kinabalu tu. dah penat aku menaip, sekarang nak menuju kejayaan dulu.. asar dah lama masuk.. assalammualaikum wbt.

caounselor to be...