Friday, 28 December 2012

Friday, 21 December 2012

gumbira! gumbira!

Assalammualaikum wbt..

yeaahh memang saya sangat gumbira hari ini. kerana apa? kerana dah sampai syurga ku lerr.. hehe.dah smpai umah wehh.. tak tau nak kabo guane tapi hati ambo ni memang gumbira sangat..**aku pun xtau loghat  apa aku guna.. fuhh macam-macam dugaan la nak balik ni pon, last minit pulak tu. tapi Alhamdulillah, berkat doa, tambah plak aku yang cool tahap cipan ni, haaa semuanya beres bohh..

semalam teqa nak balik tu pon ada lagi saja halangannya.sepatutnya aku dengan nani present modul haqini dalam kelas pukul 10.30 am. tetiba lect aku mesej bgtau kelas terpaksa tunda pukul 2..hah? mana boleh.. train aku pukul 4.25. tak sempat weh nak ligan bus ke sana ke maqi. fening aku fening. last2 lect cakap awalkan dalam pukul 1.30. aku pun kalot kalot balik kolej kemas barang, lepas tu pkul 1.30 keluaq angkut beg beg sekali nek bus ke kelas.*malu weh malu..

Takuittnya lah aku masa nak jalankan modul tuh.ketaq satu badan. sample modul pon boleh hilang ke mana ntah, lect gua muka dah lain. tp last2 dia cakap ha xpa la, bg kertas kosong dulu nak komeng..eii tequk gila aku qasa keadaan aku semalam. nak balik punya pasai hoii.. so duk pung pang pung pang, habehh jugak modul aku.beress! hehehe.. jom tengok cikit keadaan semasa aku mengendalikan modul dengan kanak-kanak ribena ini..

kawan aku cakap aku pakai baju besaq,selekeh ja aku semalam.haha.tapi tu baju msa
aku form2 kot weh. mungkin baju tu makin mmbesaq mana tau kan?


masa ni aku tak toqah **tak tentu arah. haha..boleh pi buat2 kemas meja.
ppfftttt


bagus kawang-kawang aku sporting bg kerjasam.lap u oll


=)

lepas aku habih, nani plak kena present modul dia. habeh dalam 3.40 jugak la..nak habaq kata dipermudahkan urusan ni, lect gua yang comel mengofferkan diri beliau menghantar gua dan kawan-kawan ke ktm. hewhewhew.. jimat duit dan masa.hewhewhew.. kan kan... ada manisnya jugak hari aku untuk semalam.so sampai ja ke ktm, tunggu tunggu, pastu ada sorang pelancong sepanyol nak ambik gmbaq aku, nani dengan nisah.wahaha..terabuq jugak la speking pong, jnji dia pham sudah. banyak cakap betoi wanita ini.. tapi best..sebab dia pun cikgu jugak,ckgu muzik.hahaha.



sembang punya sembang lupa tnya nama.. *muka belemooihhnyerr


baguiihh minah sepanyol ni.

so semalam aku selamat mendarat ke tanah tumpah darahku lebih kurang jam 9 malam la, lpas tu family kak aku bawak pi makan makan dulu, memang sedap sgt la main dengan pequt lapaq tak hingat. sampai ja umah dpt tengok muka sofia *anak sedara aku yang paling latest, memang hilang penat semua hoii...disebabkan penat aku tidoq awai lerr smlam. bangun haqi ni dia punya semangat tuh lain macam.tak tau pasai pa.ni lah dinamakan rumahku syurgaku.heewww.. sampai ketemu lagi dong.mmuaahh!


Counselor to be..

Tuesday, 18 December 2012

Hari Busuk Sedunia

Assalammualaikum wbt..

Cek nak habaq haqini kolej cek serta kawasan bumi tanjung malim yang 'indah' ini telah mengalami ketiadaan bekalan ayaq yang sangat kronik lah hendaknya. kalau nak diikutkan memang la tak kronik sebab semalam baqu bermula, tetapi alahai bangang tahap dewa ni nyer pun, tiada notis awai diberikan! ok fine, thats good way to kill us okeh?

Busyuukkknyerr lah pun aku harini sebabnya aku dapat menimba sebaldi ayaq sahaja, tu pun aku simpan untuk ambik wuduk smpai ke isyak malam kekgi. memang saya sedang busuk sekarang, kalian ada masalah? grrr.. maalam stg ada kelas pulak..uwwaaaa.. macam mana ni? sobs sobs sobs.. kena pakai perfume bebanyak lah gitu.. wuuu. tolong lah bg cepat sikit muncui ayaq tu.. betapa penting nya ayaq dalam hidup.penting lagi daqi tak dak tenet!



Counselor to be..

Monday, 17 December 2012

Ustaz Bollywood


Ustaz Bollywood @ Ustaz Haslin Bahrin




Asslammualaikum wbt..

Menaip entry sambil dengaq burung berkicauan di tepi tingkap bilik, tingkat tiga kolej kediaman Zaba ni memang indah..tudia intro gua..kehkehkeh.. semalam aku ada gi ke mesejid kampus baru upsi sebab ada ceramah. tahu sapa jemputang nyerr? dah tau la dak dh tajuknya aku tulis tuh tuh.. iyerr ustaz bollywood. mungkin qamai yang belum tau tentang ustaz ni sebabnya dia baqu nak 'naik'. pendekatan yang ustaz ni guna sangat lain dengan yang lain. sebabnya dalam bacaan terjemahan hadis, dia bacakan ala-ala hindustan uoolss..

Tambah plak suara dia memang mabeless lah. aku mula kenai ustaz ni masa dia sama-sama jadi jemputan ke rancangan Selami Jiwa dengan Johan dan Zizan. dari sini la aku kenai dia. senang tengok muka dia yang tenang dan tegas tapi tetap selitkan unsur humor dalam penyampaian dia, baqu la oqang syok nak tengok kaann.



lepas tu, baru-baru ni aku tengok poster pasal ceramah ni ustz bollywood nak mai, tequih aku pesan kat kawan aku, jangan lupa ingatkan aku nak pi nanti. so semalam aku keluaq lambat sikit, so bus pun tak dak.wuuu..sedih kot. tapi demi menuntut ilmu, aku serta bebrapa orang lagi kat situ tekad nak jalan kaki.walaupun bahaya sebab kena lalu kawasan pembinaan yang belum siap, tapi mintak doa pada Allah ja yang mampu. akhrnya selamat jugak sampai..hehe

tapi ustaz bollywood ni atau nama sebenaqnya ustaz haslin, tersekat dalam jam di Tapah.. isau dah aku kalau kalau tak boleh jmpa dia. wuu, bukan senang kan? kita kalau tengok muka oqang2 macam ni pon dapat pahala tau tau..huhu.. alhamdulillah, dalam pukul 9 macam tu uztaz bollywood pon muncui.. yeaahh.. antara benda yang aku dapat dari penyampaian dia tu ialah masalah ni haqi-haqi akan datang ke kita. semuanya terpulang pada kita. jangan pikirkan masalah, tapi pikirkan jalan untuk keluaq daqi masalah. mendalam maksudnya tu. celik jugak lah mata gua nih..hehe. 

sampai habis aku tunggu ceramah ni dalam puku l2 baru abeh. walaupun esok tu aku ada kelas pukul 8 pagi wei! haha. tapi balik dari ceramah tu dan lagi aku on9 twitter dan jenguk2 blog buruk nih.lepas ni boleh pulak pi skpye dengan kawan perempuan aku, merapu meraban dengan dia.last2 pukui 2.30 pagi baqu masuk bilik. esoknya 6.30 pagi aku  bangun, alhamdulillah aku tak qasa malas pun. ciap cerdas lagi u, cerdas cerdas.hahha.. dan Alhamdulillah jugak tadi dah selesai presentation yang paling lama aku tunggu..cehh..haha.. kamis ni last untuk semester ni, ada jugak lagi qeja aku kena buat, iaitu handle modul. doakan aku okeh. hehe.. so kalau hampa nak tengok lagi video ceramah ustaz bollywood ni sila search u tube okeh. salam sayeng..


Counselor to be.. 



Sunday, 16 December 2012

In deep!

Assalammualaikum wbt..

Jam sudah menunjukkan pukul 12:01 am. haa sapa tak tidoq lagi.angkat tangan!angkat tangan! acc mata gua pon dah mengantuk sebenaqnya, tapi gagah jugak nak menaip. azam nak stdy utk present lusa ni, tinggai angan-angan saja.apa pun tak boleh. tak pa, esok mula pasang azam len yang ke dua ratus lima puluh ribu lapan juta kali tu .

Bosan sebenaqnya, roomate takdak, hsemate tidoq awai, nak makan apa pun tak dak, movie pon tak dak cita best. tuuhh, memang sadis la kan. nasib bek kakak aku ada kol petang tadi, dapat la menghilangkan kerinduan ni. sungguh rindu.ditambah tolak pulak dengan perasaan yang ntah apa apa ni. tadi ada sembang dengan someone ni, panjang lebaq bercerita kisah hidup dia dengan bekas kekasih. **ayat skema. 

pot pet pot pet, sampai la satu part, dia pesan pada aku, kalau nak sayang, jangan terlalu sayang kat jebon seseorang. so aku pon nak pesan kat hampa, kalau sayang, jangan terlalu sayang..haaa nampak permainan dia. **padahai tak pandai nak susun ayat. tapi tak pa la asalkan apa yang aku nak sampaikan tu sampai.. **haa tengok ayat mcam !@#$$% ja..

Ayat yang ringkas tapi berjaya membuka mata hati aku seluas swimming pool. ingat cik ton, nak sayang jangan over2. dah la hang tu over..hakktuiihh ler.. pengalaman mengajar erti hidup kan kan..**ayat nak sedapkan hati. moh ler kawang kawang sekalian, kita beringat lah yer.. apa-apa pong cinta Allah swt tetap di hati.. baik kan saya. .jom tidoq jom. esok ler kite study.. hohoho.

cumil kang saye kawang kawang?


Counselor to be..

Friday, 14 December 2012

Bila manusia nak buat kerja Tuhan




Assalammualaikum wbt..

Beratnya jari jari ni nak menaip. berat lagi beban atas kepala ni.. tajuk entry kali ni memang lain macam kan? sungguh aku kecewa sangat.. sebabnya, orang yang aku sayang tengah sakit sekarang. aku tau sakit tu musibah, ujian dari Allah. tapi kalau sakit tu manusia yang "buat" haa ini yang buatkan hati aku sakit. dah tu dia sakitkan orang yang aku sayang pulak.. aku ada rapat dengan sorang adik ni, biaq aku kenaikan dia sebagaii S sudah lah, umuq 19 tahun. baik orangnya, brtdung labuh, ramah, senang gelak. aku rapat dengan dia sebab dia ni brcinta dengan adik angkat aku. boleh kata aku lagi rapat dengan dia dari adik angkat aku tu. kalau dia ada mslah, dia selalu kongsi dengan aku, apa aku boleh tolong, aku tolong. lama-lama mesti lah aku dh jatuh sayang dan aku anggap depa dua ni mcam adik aku **lagipun aku tak dak adik.

Sampai la satu haqi, aku dapat tau dari adik angkat aku yang S tak sihat. asyik muntah-muntah darah sampai badan lemah. Tuhan ja tau betapa risaunya aku. adik aku cakap lagi, dh jumpa doktor tapi doktor cakap dia tak dak apa, sihat.. aku teros ambik fon, dial no dia.. senyap, talian tak jawab..risaunya.. aku pesan ke adik aku, kalau dpat contct kawan S, gtau aku nk sembang dengan S. esok tu baru aku dapat cntct S. sembang punya smbang, dia cakap dari dia dekat rumah lagi dia dah muntah **masa ni dia dah balik u dia. dia ada pi ke pusat rawatan islam darul syifa', ustz tu ada cakap sebab2 dia jadi mcam ni, dan orang sekeliling yang berkait, walaupun dia tak cerita kat ustaz tu tp ustaz tu boleh tau dengan sapa dia brkwn **merujuk ke adik angkat aku tu la. kira nya memang orang gunakan cara halus nak sakitkan S ni. Astafirullahalazim.. sedih aku dengaq. apa yang ada dengan budak yang baqu umuq 19 tahun tu. baqu nak kenal dunia. tambah sedih bila S ni jd mangsa saja. sebabnya orang yang buat tu maqahkan adik aku.

Dalam beberapa hari lepas tu, S ada mesej aku, dia cakap dia dh sihat, aku pun tumpang gmbira la.. adik aku pun bgtau S boleh gelak2 masa depa smbang fon, dia suka. tapi tak lama.. dalam dua malam lepas adik aku mesej.katanya S pengsan tak sedaq. bawak ke klinik doktor cakap tak dak apa. aku qisau sangat2, brgenang jugak ayaq mata ni.. simpati keadaan dia.. ada masa S sedaq, dia caqi mak ayah dia.. masa tu fmly dia dalam prjalanan dari kl. so kawan2 S la yang jaga. dia lemah ja.. sedaq skali lagi dia sebut nama adik aku tuh. sedih kot aku dgq berita ni. aku kol kawan S tak angkat, mybe sbb dh lewat malam.. masa tu.aku risau, tak boleh fokus dalam kelas **sebab masa dapat msj tu aku dalam kelas.

Tadi pulak dalam lepas magrb aku dapat msj daqi S.. tapi, mesej mengarut. tak macam selalu. aku dah mula tak sedap hati. aku reply, aku tnya kenapa. dia rply pndek. S jarang msj, dia selalu akan kol aku kalau nak smbang. kalau mesej, dia akan mesej pnjang-pnjang. dia blas mesej aku, masih dengan merepek. aku ni dah la hot tempered, aku tegas dengan dia masa blas msj tu.lama aku tnggu dia blas, dia senyap terus. risau dah aku. tak lama lepas tu kak dia mesej dengan aku, cakap mintak maap sbb S jadi keadaan makin teruk, kak dia mmg xbg dia pegang enset..suka cakap bukan-bukan. tetiba dia dh benci dengan adik aku tu. sedangkan semua dah maklum dia memang sayang sgt ke adik aku. aku pon borak-borak dengan kakak dia, kak dia cakap S akan duduk kat rumah sampai dia betol2 sembuh. sayangnya.. study dia mmg terganggu la.mngkin kena tangguh dulu. aku tak sabaq nak balik cuti study week ni, aku cadang dengan adik aku nak pi mlawat S.. rindu sangat.

Aku betoi betoi tak faham dengan manusia ni. sakit, ajal maut, jodoh tu kan suma keja Tuhan, Allah swt. tak malu ka kita ni hamba saja, kalot nak buat tu semua. kalau Allah bagi kebebasan kat kita ajal maut, jdoh suma tu nk pilih sendiqi, tak ka hancuq dunia ni. mesti semua nya akan nak pertahan kemahuan masing-masing,huru hara lah dunia... ada yang kita boleh dapat apa kita nak, ada yang tak boleh. kalau kita tak dapat apa kita nak, redha saja lah. sebabnya Allah tu Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya. kita ni hamba saja, tolong sedaq ke diqi. yakin pada Allah tu wajib, sebab ni kaitan dengan akidah kita. Allahurobbi, tak tahan sebak aku nak menaip luahan ni. 


"Allah Mengetahui pengkhianatan (keserongan dan ketiadaan jujur) pandangan mata seseorang, serta mengetahui akan apa tersembunyi di dalam hati." (Surah al-Mukmin: 19)



Lari lah ke hujung dunia pun, Dia Maha Mengetahui. aku sendiri pernah mnjadi mangsa kerakusan manusia bernafsu syaitan ni. semuanya sebab bnda kecik saja..sorang hamba Allah ni sakit hati bila aku tolak dua kali risikan dia.. masa tu aku ada pilihan aku sendiri lagi pun aku still blajaq kan.. family aku suma sedia maklum. yang paling best orang yang tolong merisik tu pun dah tau aku ada pilihan hati aku.. macam S jugak, dia buatkan aku jd xtenang, mimpi ngeri ni hmpir setiap malam smpai aku jadi takut nak tidoq, semangat hilang, astik lemah badan, sakit sendi mcm2 lagi la.. yang paling best dia buat aku jd xsuka ke buah hati aku tu. buah hati aku tu pun sama la, last2 putus lah kami..bersorak lah dia.. emosi aku ni jangan dikata la, down sentiasa. aku cuba kawal, tapi tak boleh. semangat hilang.. banyak tempat aku pi berubat, semuanya cakap benda yang sama even aku xcerita pun apa yang jadi. susahnya tuhan saja yang tau. aku sedih tengok family yang asyik risaukan aku. kadang2 aku pun dah putus asa nak berubat, asyik menangis ja. tapi bila tgk muka mak ayah duk brharap aku sihat, aku rasa serba salah, brdosa..mcm nak hmpakan depa.. Alhamdulillah, berkat doa mak ayah, aku sekarang ni dah makin sihat. tapi marah pada manusia yang buat aku tu masih ada. aku manusia biasa, tak mampu nak hilangkan qasa maqah ni dengan senang. Insha Allah masa yang akan bantu aku lupakan semua ni.

Tapi bila dah aku makin pulih, orang yang aku sayang pulak tengah menderita. aku faham sangat keadaan dia, sebab aku dah lalui. aku rindu dia. aku nak sangat pegang tangan dia dan cakap aku sayangkan dia, kuatkan semangat.nanti kta boleh pi riadah men bowling sama-sama lagi macam hari tu. T__T. mungkin len kali S akan menang pulak kan sayang. kuatkan semangat, doa kak sentiasa dengan sayang. kawan-kawan yang baca entry kali ni, mintak doakan supaya S cepat sembuh ok? i'm begging.. pliss.. T__T salam..


pray for her pliss. T_T


Counselor to be..

Saya nak! nak.. Peplum Blouse Vintage





Asslammualaikum wbt..

salam jumaat yang indah.. hehe.. bosannya lahaai dh dua hari berturut-turut aku tak dak kelas. so asyik blogwalking ja la **walaupun exam dah nak dekat, haram buku tak jeling pong.. acc pagi ni aku tengah syok syok blogwalking, google itu ini, aku pon terjumpa satu blog ni dia story pasal fesyen baru. sory to say aku mmg tak pandai la bab bab fesyen ni coz i'm just a smple person. tapi aku suka jugak la ambik tau. tengok orang pakai nampak cantik ja, tapi bila dah sarung ke badan sndiqi, sumpah tak sanggup nak tengok.. 

fesyen sekarang ni banyak yang ambik ilham dari fesyen lama-lama jugak kan. so yang terbaru ni blouse ala-ala saloma tuh.aku pun tak tau apa nama dia tapi duk caqi-caqi tadi ada jumpa satu page kat fb yang juai baju-baju tu **aku dah tak dak fb,guna fb kawang jek. klik SINI untuk ke page tersebut. comeeyyyy nyeerrr lahai baju -baju kat page tu. so aku curik sini gambo nyer nak promote kat hampa suma. aku ambik yang aku suka ja la.. kalau hmpa nak tengok lagi sila ke page tersebut guna kaki sendiri.

hat ni paling aku suka, lembut ja wrna pink, labuh dan tak ketat sgt.



ngeee..giloss seksi warna ni kan. i likee!

yang ni pon aku suka tapi nmpak mcm singkat.kalau pendek mcam aku ni pakai
mst nmpak macam ayam katik. **hentak pala ke meja

warna biru ni plak anggun giloss.. tapi sama mcm yang ats jugak.. mcm singkat.

cantik kan uoollsss.. tambah plak model model tu pkai mmg cantik la.. teringin jugak aku, tapi bila tgk caption kat bawah gambaq tu dia cakap ada size dari free size smpai XL. ok.. mmg terasa la. aku nak cari size kalau beli on9 ni memang susah. sbb jarang ada size XS atau S. kalau ada S pon mesti cepat ja habeh. dah tau manusia akhir zaman ni makin kecik kenapa tak banyakkan ja juai size size kecik ni ==' eh lupa habaq blouse tu dalam hrga rm40** smthning la. skrt pon sama jugak.. sekrang ni aku duk mencari blouse blouse plak tapi susah betoi nak jumpa hati hati ni brkenan...*maklum ler dh qasa diqi ni tua.. tak nak pakai baju mcm budak budak dah..konoonnnn....  nanti nak beli kain buat sendiri ja la baju mcm ni.. boleh tera tu punya nak.. bekpi lerr.. haha.. sampai ketemu lagi.. muuahh

Counselor to be.


Thursday, 13 December 2012

Fading Flower







Assalammualaikum wbt..

hai semua. hari ni aku sangat sangat lah down nyer pon aduyai.. aku pon xpasti sama ada memang orang sekeliling aku ni suka sangat "buli" aku atau perasaan aku ja. haa? seharian aku penat memikirkan hal ni. aku ingat orang perempuan ja suka jaga tepi kain orang, gosip-gosip bagai, tapi hari ni baqu aku nampak sbenaqnya oqang laki ni lebih advance bab bab mnjaga tepi kain oqang ni.

tulus daqi hati aku yang retak ni, aku tak suka jadi perhatian kalian kalian yang dahagakan bergosip. biaq lah hidup aku disamping keluarga serta sahabat tercinta. susah bila niat tulus mulus kita nak berkawan, depa salah anggap. kemudia melarat ke cerita lain lain. bila kalian berbuat demikian, aku teqasa seperti oqang bodoh. tolong lah wahai manusia behave yourself plis.

Alang-alang dh update pasal luahan perasaan ni, aku nk share dengan hampa semua satu lagu kiqa macam boleh menaikkan semangat dikala jatuh*skema lagi.. aku memang peminat Yuna, peminat saja, fanatiknya tidak. so lagu Fading Flower ni antara yang terbaik lah. sekali dengaq dah jatuh cnta. aku pon tak tau knapa lagu2 Yuna jenis2 mcam kureng femes kat Malaysia. sapa tau? angkat tangan. cer tengok lirik lagu ni, mesti kalian kalian akan suka.


You got that walk walk walk
Got that talk talk talk
Got that swagger-er-er
Such a glamor-or-or

You're like a real life doll
With your hand that falls
Like niagara-a-a
But that don't matter-er-er
Cause that don't change the fact
That your heart is black

You can't tear me down
Beat me to the ground
Try to block my sunshine
My blue skies with your clouds
And who do you think you are
Yeah that won't get you far
You may think you\'re pretty
But you'll see that beauty
Is a fading flower

Fading flow-ow-ow-ower
Fading flow-ow-ow-ower

You'll only play play play
If you get your way always
In the center-er-er
Of attentio-io-ion

All the lying
And the cheating
The mistreating
How you even sleep at ni-igh-igh-ight
Blows my mi-i-i-ind

I wonder when you'll see
That you don't bother me

So you can't tear me down
Beat me to the ground
Try to block my sunshine,
My blue skies with your clouds
And who do you think you are
Yeah that won't get you far
You may think you're pretty
But you'll see that beauty
Is a fading flower

Fading flow-ow-ow-ower
Fading flow-ow-ow-ower

I spent all of my youth
Trying to be you
Thought that you were special
That you were beautiful
But the more of you I see
The more I'm glad I'm me

Cause you can't tear me down
Beat me to the ground
Try to block my sunshine
My blue skies with your clouds
And who do you think you are
Yeah that won't get you far (that won't get you far)
You may think you're pretty
But you'll see that beauty
Is a fading flower

Fading flow-ow-ow-ower (fading flower)
Fading flow-ow-ow-ower (fading flower)









Counselor to be..





Wednesday, 12 December 2012

Uhibbukifillah






Assalamualaikum wbt..

Uhibbukifillah.. waahh lama sangat tak cakap cakap arab.. dah lama tinggai, otak pon dah jem.. kadang kadang terselit juga rasa cemburu tengok kawan kawan yang seperjuangan dulu masih boleh teruskan belajaq bahasa arab. aku jugak soqang soqang ketinggalan. *sambil kesat ayaq mata.. ok la ok la, dh abeh drama.. tengok tajuk aku kali ni, uhibbukifillah.. maksudnya, aku mencintaimu kerana Allah. cinta sapa? cek cinta kawang kawang cek ler.. bukan cinta cinta cowok ok.

Sepanjang bergelaq mahasiswa dekat upsi ni selama 3 semester, aku qasa sem ni lah aku paling hepi. sebab apa? sebab ada kawan kawan yang sangat paham aku. walaupun gila gila depa tu tak kiqa masa, tapi depa ni still boleh dianggap manusia separa. normal. kiqa haqi haqi kalau jumpa ada saja bahan yang nak sembang, bawak brguqau dan sebagainya.ok maap ayat skema.



Ni lah jantung hati aku kat upsi ni 

Lagi satu kan, dalam kelas kami ni ada 25 oqang. so ada la antara depa bawak keta moto, so pakat duk angkut kawan-kawan sekali pi kelas. kami enam oqang ni soqang pong tak dak transport. haha. so kami kami ja setia dengan pak cik bus, hiburkan hati pak cik pak cik bus sekalian dengan kerenah kami. hujan panas setia bersama. peerghh ayat. tapi jujurnya aku cakap, aku seronok naik bus haqi haqi. tang part berebut tu paling best.. kiqa aku dengan kawan kawan tak penah la miss naik bus. mst dapat. kiqa kalau soqang tak lepaih nak nek,yang len pong jgn nek.. haha

Kami semua ada persamaan apa tau? semuanya jenih homesick. pantang cuti mmg angkat kaki nak balik. ni ada lagi seminggu nak cuti stdy week. mmg tak sabaq baq hang nak balik. aku, sarah, farah n zimah tadi sewa keta pi beli tiket untuk berangkat pulang kamis depan.ya Allah, tuhan saja tau betapa aku tak tahan sangat dah balik rumah.. 

yes! tiket dh beli
yeeaaaaahhh.. sungguh tak sabaq.. nak jenguk mak ayah, kakak2 sekalian serta anak sedara yang dikasihi.owh tolong sabaq tunggu acu hampa ni balik.boleh kita men aci ligan, masak2 serta men gusti2. owh rindu! eh, maap dah laqi tajuk.. asal tadi nak cita pasai kawan kan. owh ok continue.. 
so upsi dah buat sistem baqu dalam nak susun jadual subjek mulai sem depan. banyak group yang dah tak sama. tapi tak kisah la sebab sem ni pun bukan semua kelas kami group sama tapi still boleh together gether kan..*ni kalau ckgu bi baca blog aku ni mau kena sound.. kawan aku 5 oqang ni depa ambik sbjek fokus b.malaysia. aku soqang ja ambik sejarah sebabnya aku mmg cannot go dengan bm. no no! sejarah boleh la bohong sikit sikit kaann..
akhir kata dari cikgu eton, saya sayang kawang kawang sayang..

dengan CIK NANI..klik utk ke blog beliau



ni sarah n nani.. awai2 dulu gua kompius muka depa ni..lama2 dak dahh! haha
klik SINI utk ke blog sarah

nani, aku dan farah. masa ni awai sem 3 kami jalan2 keyel. farah tak dak blog. otw mungkin..hehe

err.. ni ntah model apa.. tapi masa ni tengah tunggu putera william, rezeki dapat tengok daqi jah pong ok what

miss this moment!  farah pose paling best..haha

aku dengan sarah n nisah. aku lupa lah blog nisah..hahah

syaaannnnteeekkkknyaaaaa! pemandangan blakang tu kan..

masa hari keluarga sem 2. suasana pagi kat tasik ni mmg best. tp duk dalam slimut lagi bes..

ok ni masa kami sem 1. ada AGM kot masa ni. lawak plak tgk..haha



ok done aku merapu. nak siap2 malam ni ada kelas ganti plak kan.ok itu mmg sangat sweet.. salam.

Counselor to be..

Sunday, 9 December 2012

World Taekwondo Federation (WTF) UPSI






Assalammualaikum wbt..

moning moning.. awai sangat beta bangun pagi ni, pekena nescafe 3 in 1, pastu badan pong jadi segaq bugaq, mula la jaqi jemaqi ni gatai nak menari ataih keyboard. acc badan cek masih sakit sakit, eh lenguh lenguh la sebab semalam ada sukan upsi. gua masuk taekwondo tahu? tahu? haa saja buat kemaihh.. padahai bukan apa sangat pong.. masuk pong sebab terpaksa.. haha.. taekwondo ni ada banyak la yang aku tau WTF dengan ITF.. WTF tu World Taekwondo Federation tau, bukan what the !@#.. hampa ni otak laa.. yang ITF tu Intenational Taekwondo Federation. aku pun tak tau apa beza dua ni.. hahaha..

ok ok, nak dijadikan cerita dah aku ambik taekwondo ni sebagai subjek koko, kira wajib la masuk apa apa pertandingan dalam taekwondo ni. ada sparing, pomsea, demo.. sparing tu ganaih sikit kena tumbuk tendang bagai. aku lemah lembik, so tak sesuai.. demo plak demo laa..haha.. tapi dia kena menari nari sikit itu ini.. hat ni pong aku tak sesuai, aku keqaiihhh.. so aku pilih masuk pomsea.. pomsea ni dia ada katogeri single, double dan mix. nak ambik single, cek malu.. so aku ambik double lah dengan my best friends, CIK NANI **klik untuk ke blog beliau


yellow belt tak dapat lagi, kuciwa la kena pkai white belt ni lagi masa  duk ber'pomsea'.


ketaqqqnya tuhan saja tau.. cek malu la qamai sangat yang tengok **padahai oqang tak peduli pon kewujudan aku. dak dak nak habaq ketaq sebab takut lupa step, takot oqang gelak.. uwwaa.. siyess aku dengan nani takut sebab qamai kot couple2 sebelum kami tu yang lupa step.. bila turn kami tiba, haaissshh jantong cek luquh, cepat2 cek angkat balik jantung letak tempat asai.. dan teruskan perjalanan ke gelanggang.. fuuhh.. puaihh duk pung pang pung pang..akhirrrnyaaaaaaaaaaaaa.. aku dengan nani berjaya tamatkan pomsea tampa lupa step.. yahooo.. hahah.. poyo nya lah aku ni wahai kawan kawan..

kemudian acara seterusnya tu sparing lah yang banyak sangat katogerinya.. aku pong jd penonton setia ja la..lama lama mata makin kuyu.. pequt duk bunyi.. game makin bosang.. pusing ke kiri ke kanan.. eh, nmpak jejaka segak kat gelanggan sebelah tengah men takraw.. haa cuci mata sat.. tahan sat saja, kemudian kembali mengantuk.. akhirnya aku ambik keputusan angkat diri blah dulu.. haha.. malam nya ada lagi, tapi men dengan pemalas mcam aku nih, memang tak jenguk dah ke gym.. aku balik kemas bilik, basuh baju, mandi manda, wat apa yang patut bla bla bla. eh awainya aku tidoq semalam. so pagi pong bangun awai.. hehe.. tu ja nak sembang bohong pagi nih.. kihkihkih..


aku mintak maap buat muka mintak penampaq mcam tu. nani pesan suquh cover mulut luas aku tu..hahah..
hat hujung baju pink tu fas.. musuh pomsea aku dengan nani. haha
lagi sekali mintak maap wak muka mak jemah.. ni dengan zimah
eh macam pantun..haha


sampai kita ketemu lagi ya dong.. mmuaahh!


counselor to be..


Wednesday, 5 December 2012

I have no idea

kaki sejuk.. tangan sejuk.. badan sejuk..
perut kosong.. mata kuyu.. badan berbau..
masa terbazir.. bilik tak terurus.. hati tak tenang..
sedang pikir.. pikir sesuatu.. susah hati.. tapi..

tak ada apa yang boleh buat..
selain terus berharap..pujuk hati..pujuk lagi..
tak tenang jugak.. 
tak apa.. tunggu la..tunggu dan tunggu..
matahari dah nak beransur pulang..
aku masih belum bergerak..

kaku..masih sejuk dan busuk..
anak mata menjeling.. jeling bukan saja-saja..
jeling dengan harapan.. harapan punah..
aahh.. 


counselor to be..

Monday, 3 December 2012

Three Billy Goats







Assalammualaikum wbt..

Waahh..mandi hujan lagi aku haqi ni.. haqi2 boleh dikatakan bermanja dengan hujan sedia.. tolak tepi lah cita hujan hujan ni.. sekarang aku nak cerita pasal kejadian dalam kelas bi tadi.. Ada satu tugasan berkumpulan ni dinamakan "role play". kira kita kena melakonkan apa apa ja cerita la kat depan kelas, of cos la dalam bi uoolss.. seperti sedia maklum gua and the geng memang anti bahasa penjajah ni sbb tu kami kurang bijak menguasai bi..kehkehkeh.. ** boleh alasan tu?


Mula mula Nani cadangkan kami lakonkan cita Beauty and The Beast. kami pun cabut la undi sapa nak pegang watak sekian-sekian. tengok-tengok aku dapat watak Beast, memang sangat sesuai kan? haha.. tapi last2 minit mensyuarat tergempar diadakan! tukaq tajuk.. sebabnya dialog dalam cita tu panjang sangat.. kami semua tak mampu  dak masa nak hafai ok? haha.. akhrnya Nani and Sarah jumpa cita paling best abad ini iaitu Three Billy Goats. hahaha.. hampa tau dak ni kinder garden punya story. aku apa kisah asalkan dialog dia tak susah.. hentam saja lah.. haha.. so dalam cita tu ada empat watak dak soqang tukang cita..



Narrator : Sarah
Big Billy Goats : Nani
Middle Billy Goats : Nisah
Little Billy Goast : Aku
Troll : Zimah







dari kiri : aku, nisah, zimah, nani and sarah


So kami pun mulakan lah cerita kami.. memang kami semua pun nak tergelak dengan cita yang kami pilih ni.. apatah lagi lect kami tuh.. aku gtau dia tajuk kami, tquih dia sengih "owh tahu2." haha.. malu kott.. alahh lantak lah, semangat juang diteruskan juga. apa yang aku nampak satu kelas tu qeja gelak ja kat kami. sekali dengan lect aku gelak sampai tekan pequt.. amboiiihh.. kasaq noh..haha.. group lain semua buat role play yang formal macam sembang di cafe, situasi kat pasaraya.. yang kami boleh pi ambik cerita budak tadika kambing kambing bagai.. hahaha.. apa-apa pun janji dah lepaiih.. fuuhh cek lega.. tahniah diucapkan kepada sayang sayang aku sekalian.. daku sayang pada kalian seluas kolam ikan. mmuuahhh.. lap u more lah..



counselor to be..

Saturday, 1 December 2012

Penghapus Dosa-dosa kecil










Assalammualaikum wbt..


Tajuk entry kali ni macam nak berceramah plak yer dak? haha..bukan ok.. cuma nak berkongsi.. hidup kita ni boleh dikatakan hari-hari melakukan dosa.. kalau bukan dosa besaq paling kurang dosa kecik.. kalau oqang macam aku ni yala haqi haqi ada ja dosa kecik besaq aku buat.. wuua~~ hinanya rasa.. lumrah kan hidup kita ni akan ditimpa musibah macam sakit itu ini.. tapi kita kena ingat sakit tu datangnya dari Dia yang menciptakan kita. Dia berfirman dalam surah At-Tagaabun, ayat 11 yang bermaksud:




"Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu".


jadi kita janganla duk merungut kalau kalau ditimpa musibah bencana dan sebagainya. ni aku pesan untuk diqi sendiqi jugak lah kan yang selalu jugak lalai. Allah tak bagi sesuatu ujian tu tampa sebab. tahukah anda? eh.. maapkan saya.. hampa tau dak sakit yang Allah bagi tu sebenaqnya penghapus dosa-dosa kecik kita.. tak ka untung nya kita? Ada banyak hikmah sebenaqnya Allah bagi kita sakit ni antaranya menghapuskan dosa-dosa kecik kita la.



“Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya melainkan Allah akan menggugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang menggugurkan daun-daunnya”


(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Aku ingat ustaz kat sekolah aku dulu pernah cakap


"dosa kita sebenaqnya duk bawak kita jauh daqi Allah tanpa kita sedaq. sebab tu Allah bagi kita musibah, sakit ikut kemampuan kita sebab Dia nak bawak kita dekat balik dengan kita"


Haa kan? insaf betoi aku.. sebab pa? sebab memang sekarang aku tengah demam pun.. sebab tu la buat entry ni.. nak ingatkan diqi sendiqi dan oqang lain jugak..kehkeh.. **buquk gila gelak.. sebenaqnya dah seminggu lebih aku demam, tak baik2 jugak.. disebabkan tak tahan sangat, aku mintak tolong kawan baik aku Nani bawak aku pi klinik malam2 ni.. nasib bek la kawan aku ni baik..dah nama pun kawan baik kan..







tenkuiiii so much nani sayang, dh la jadi driver aku siap belanja kopok g..hahah..So alang2 aku cita ni, aku nak kongsi sikit tentang klinik yang aku pi tadi sebab ada sesuatu yang menarik tentang dia... nama klinik ni Pusat Perubatan Bakti Aminin.








suasana kat klinik tu malam ni agak lengang la, Alhamdulillah tak payah aku nak tunggu lama2.. ni kali kedua la aku pi.. ada dua oqang petugas masa tu, SubhanAllah, sejuk mata memandang tengok pakaian depa. lemah lembut lagi tu.. memang klinik ni mengamalkan ciri-ciri islamik lah.. syok betoi aku tengok.. walaupun islamik, tapi custemor dia tetap ada india dan cina. ni memang tunjukkan klinik ni diterima dan dipercayai perkhidmatan dia..kaaann? ayat aku tuh..skema betoi.. haha..so tak lama la aku tunggu pastu nurse comey tu pun panggil aku, "halimaton sadiah, masuuukk". aku pun terhegeh2 la bangun . masuk ja bilik nurse dan doktor td lempaq senyum paling maniiihhhh *manis abad ini kat aku.. eh, doktor yang sama rawat aku masa aku jatuh dulu..



sejuk dh hati tengok doktor tu, beliau dalam lingkungan 40an kot.. masih henseemm..masih boleh buat aku bernafsu la.. eh mksud aku kalau dia nak wat bini pun aku on..hahaha.. dengan jangkut nya yang kemaiihh, baju nya segak.. kiqa ok la..haha..*nampak tak permainan dia..haha..pastu doktor tu pun interbiuuu la aku.


doc: demam ka?
aku : haa demam.. hehe *duk senyum senyum kambing
doc: bila lagi demam?
aku: emm dlam seminggu dah..mula2 muntah pot pet pot pet pot pet..
doc : kenapa biaq lama sgt.. bla bla bla bla.. check itu ini..ok ambik ubat kat depan ok? **sambil  senyum macho
aku: ok terima kasih doktor..



lepas aku pun keluaq la pi dekat Nani yang landing elok kat depan tunggu aku.. sat saja pastu nama aku pun kak nurse tu panggil ambik ubat.. "adik makn ni bla bla bla bla tau?" aku pun cakap "ok kak, maseehh" ada lagi yang menarik pasai klinik ni, dekat ubat2 depa, depa ada letak satu ayat yang sebenanqnya sangat berguna..haha




dekat bawah botol ubat tu dia letakkan ayat Alquran :

"dan apabila aku sakit, Dialah yang menyembuhkan aku:
                                                                      Asu-Syua'ra : ayat 80


kaannn? sebabnya oqang sekarang ni selalu cakap "haa nasib bek makan ubat itu ini, sebab tu sembuh" tak baik kita cakap macam tu sebab seolah-olah yang sembuhkan kita tu ubat tu.. kita kena ingat, ubat tu perantaraan saja, kalau Allah tak izinkan, kita tak sembuh jgak.. So bagi aku kan, klinik ni memang baguih sebab dia ingatkan customer2 dia supaya tak lupa berdoa pada Allah. Usaha,doa tawakal tu penting.. ok penat dah la aku menaip..nak makan sikit lepas tu mamam ubaaaiiit pulak.. harap benda yang sikit aku kongsi ni sama-sama kita amalkan..aacceewwaahh...hahah


counselor to be.. 




Friday, 30 November 2012

Tutorial Print Screen

Assalammualaikum wbt..

Ok dear, semalam ada kawan aku yang tanyakan aku pasal mcam mana nak buat print screen ni. Aku pasti la ramai yang dah tahu kan, tapi mest ada jgak yang tak tahu.. apa mcam pelik ja ayat aku ni.. ok abaikan.. So entry kali ni aku nak tunjuk sikit macam mana nak print screen apa2 yang kita nak.. 







1.Ok mula2 hampa kena cari dulu butang print screen @ Sys Rq dekat keyboard. mesti ada.. kalau tak dak pun bagi ada jugak.


 2. Lepas tu hampa buka la gambaq dekat depan monitor, gambaq mana yang hampa nak ambik kan pastu   tekan print screen. tekan la banyak kali pong, keyboard tu tak meletup.haha.


3. Seterusnya hampa bukak Microsoft Paint. Software ni wajib ada la, kalau tak dak dalam lappy hampa sila  humban laptop anda ke laut.



4. Lepas tu pi ke edit dan paste la dan buat la apa-apa yang hampa nak tambah tolak ka. Last sekali save macam biasa la noh.. senang saja kan macam kiqa semuiit.




Harap-harap tutorial ni dapat membantu lah serba sedikit yang mana tak tau tu kan. ##merujuk kepada kawan aku..kihkihkih.. ok selamat maju jaya.. mmuuahh




counselor to be..